Húszmilliót kalapozott össze a Wikipedia

2012.01.03. | forrás: index.hu
Befejeződött a Wikipedia 2011-es nagy adománygyűjtő akciója. A terv sikerrel járt, több mint egymillió adományozó összesen 20 millió dollárt (csaknem ötmilliárd forintot) adott össze az oldal fenntartására, így az továbbra is megőrizheti függetlenségét és reklámmentességét.

A Wikipedia az internet ötödik legnagyobb látogatottságú oldala, önkéntesek írják és szerkesztik, a karbantartását pedig a nonprofit Wikipedia alapítvány végzi. Az oldal éves fenntartási költségét 28,3 millió dollárra tervezik idén, ez jórészt a sávszélesség bérlésére, szerverek fenntartására és karbantartására megy el. Az alapítvány kevesebb mint száz embert foglalkoztat, ez a töredéke annak, amennyivel hasonló méretű oldalak működnek. A mostani akció bevételéből nagyjából az éves költségvetés háromnegyedét tudják fedezni, a maradékot év közben is csordogáló, magánemberektől származó adományokból, illetve alapítványi támogatásokból tervezik összehozni. Rendszeresen nagyobb adományokkal támogatja a Wikipediát például az egykori General Motors-elnök, Alfred P. Sloan alapítványa.

A Wikipedia 2003 óta tart rendszeresen adománygyűjtő akciókat az oldal fenntartásának finanszírozására. Ekkoriban az oldalt még egyetlen szerver szolgálta ki. Ma már több száz szerver dolgozik azon, hogy a másodpercenként beérkező, százezres nagyságrendű adatlekérést. Havonta 470 millió látogatót szolgálnak ki a Wikipedia szerverei. A rendszer szoftveres háttere egyébként Ubuntu Linux alapokon áll.

Az adománygyűjtés 2008 óta indult be igazán, az akkor nagy sikerként ünnepelt 4,5 milliós bevételt mára sikerült megnégyszerezni. Az összegből bővítik a Wikipedia szerverparkját, sokat fordítanak belőle mobilos alkalmazások fejlesztésére, és az alapítvány jogi ügyekre elkülönített tartalékába is jut belőle. A fő cél az volt, hogy továbbra se kelljen hirdetéseket tenni az enciklopédia oldalaira, vagy bármilyen szinten feladni az oldal függetlenségét. Ez most is sikerült, így a Wikipedia maradhat továbbra is az internet igazán nagy látogatottságú oldalai között az egyetlen reklámmentes.

Az idei adománygyűjtő akciót az egyes szócikkek felett megjelenő, önkéntes Wikipedia-szerkesztők arcképeit, és személyes üzeneteit tartalmazó hirdetésekre építették. 2011 végén az online underground egyik kedvenc viccévé vált olyan szócikkekre vadászni az enciklopédiában, amelyeknél fura hatást kelt a címszó illusztrációjaként is értelmezhető arc. A "rape fantasy" (nemi erőszakkal kapcsolatos fantáziálás) bejegyzés felett például személyesen az oldal alapítójának, Jimmy Walesnek az arca volt látható - és még ezernyi hasonlót lehetett találni.
Hírarchívum | Visszalépés az előző oldalra

Weboldal és Webáruház referenciák

Kérdése van? Kérjen ingyenes visszahívást!

Amennyiben érdeklődik valamely szolgáltatásunk iránt és megadja nevét, illetve telefonszámát, úgy munkatársunk munkaidőben 25 percen belül visszahívja Önt.

Irq Hosting kft.

Ügyfélszolgálat

Telefon: 06-96/333-777 • 06-1/233-7777 • 06-20/477-7777
Fax: 06-96/333-888

Partnerek: névjegykártya, webtárhely, reklámajándék, levendula, honlapkészítés

Webmail Top