2008 a file-csere éve lesz

2007.12.03. | forrás: terminal.hu
Bittorrent a mobiltelefonokon. Is.


Mobil torrentek - ez lesz az első nyíltforrású trend 2008-ban?, tette fel a kérdést a Zdneten egy blogger. A peer to peer file-csere technika az elmúlt 1-2 évben gyakorlatilag teljesen letarolta a(z asztali) „piacot”, mára az állományok többsége ezen a platformon keresztül kerül az internetezők között továbbításra. Arról nem is beszélve, hogy az internetes adatforgalom egy jelentős részéért szintén „ő” tehető felelőssé - kézenfekvőnek tűnik tehát az a feltételezés, hogy az egyre okosabb telefonokkal és a mobil Internet-hozzáférés folyamatosan növekvő sávszélességével zsebünk is P2P gócponttá válhat.

Gondoljunk csak a nemrég bejelentett Google Android platformra. Sokáig nem volt tiszta, hogy az amerikai, keresőmotorjáról elhíresült vállalat vajon saját mobiltelefont hoz-e létre, vagy a szoftver/szolgáltatás oldalról közelíti-e meg a távközlést. Nos, ez utóbbi mellett tették le voksukat az amerikaiak, ennek eredménye a Google Android - amely már szinte biztosan tartalmazni fogja a Bittorrent protokollt (is). Az erre épülő készülékeknél tehát triviális lesz, hogy általuk is lehet majd állományokat cserélni.

De nem csak a nyíltforrású platform torrent-képes. A Nokia telefonok, mint a legismertebb és legelterjedtebb mobilkommunikációs eszközök, a Symbian operációs rendszerrel vannak ellátva - és erre is létezik Bittorrent file-csere kliens. Ahogy hasonló lehetőség kipróbálására a Windows-os mobiltelefonoknál is lehetőség nyílik; sőt, már az Apple esetében is látszik, hogy Iphone-ja kapcsán nem fogja kihagyni ezt a lehetőséget.

Még ha a 3G által kínált broadband nem is közelíti meg a desktop sávszélességeket, egy téren szinte biztosra vehető, hogy terjedni kezd jövőre a mobil torrentezés: az (ingyenes) Wi-Fi hotspotokon keresztül. A szolgáltatók, tartalomtulajdonosok ugyanis valószínűleg megint csak lassan fognak reagálni a lehetőségre - arra a lehetőségre, amely a mobiltelefonoknál is levehetné a hálózati terhelést a szerverekről, bizonyos mértékig a felhasználókra hárítva azt. Persze addig, amíg minden egyes letöltött megabyte-ért megsarcolják a készüléktulajdonosokat, nem valószínű, hogy valaki „nagyüzemileg” megosztana állományokat a telefonján. A rendszer ugyanis a feltöltött adatokat is forgalomnak veszi, és így az ingyen szerzett tartalom hamar fizetőssé válhat - még ha nem is éppen úgy, ahogy azt a jogtulajdonosok szeretnék.
Hírarchívum | Visszalépés az előző oldalra

Weboldal és Webáruház referenciák

Kérdése van? Kérjen ingyenes visszahívást!

Amennyiben érdeklődik valamely szolgáltatásunk iránt és megadja nevét, illetve telefonszámát, úgy munkatársunk munkaidőben 25 percen belül visszahívja Önt.

Irq Hosting kft.

Ügyfélszolgálat

Telefon: 06-96/333-777 • 06-1/233-7777 • 06-20/477-7777
Fax: 06-96/333-888

Partnerek: névjegykártya, webtárhely, reklámajándék, levendula, honlapkészítés

Webmail Top