Szélessáv: tőlünk tanul Európa

2008.01.09. | forrás: terminal.hu
A magyar szélessáv-kereső olyan sikeres, hogy az Európai Unió is létrehoz egyet.


Magyarországon olyan sürgető a szélessávú internetelérések népszerűsítése, hogy úgy tűnik, a szükség az átlagosnál nagyobb kreativitást termel. Az Európai Unió vezetése legalábbis így látja, mert nemrég a szélessáv terjesztésében élenjáró civil kezdeményezés, a magyar Szélessáv Alapítvány itthon már bevált stratégiáját szeretné meghonosítani egész Európában. Az Európai Bizottság által kiírt pályázatot ugyanis - amely a különböző nemzetek és régiók által gyakorolt legjobb infokommunikációs megoldások minél szélesebb körű elterjesztését elősegítendő írtak ki - a Szélessáv Alapítvány nyerte két társával, egy spanyol tanácsadó céggel és az ERIS@-val. Az, hogy az ERIS@ társult a Szélessáv Alapítvánnyal, már önmagában is komoly elismerés, hiszen az Unió régióinak összefogását erősítő szervezet az Európai Bizottság kezdeményezése nyomán született, és tagjai közt megtalálható az uniós IT ágazat minden szegmensének regionális képviselője.

A pályázat kiírása úgy fogalmaz: „A cél egy olyan portál (Broadband Portal) indítása, amely serkenti a legjobb megoldások cseréjét a szélessáv területén, és a fontos piaci szereplőknek segít hozzájutni a legfontosabb információkhoz a politika, a szabályozás (...) témáiban. (...) Ezáltal hozzá fog járulni az európai szélessávú piac nyitottságához és átláthatóságához." A Szélessáv Alapítvány által fejlesztett és üzemeltetett www.szelessavkereso.hu éppen ilyen céllal működik már évek óta, egyetlen különbséggel: csak magyarországi szolgáltatók hazai elérési adatait tartalmazza. A Szélessáv Alapítványnak így már „csak" egy bevált modellt és technológiát kell kiegészítenie más régiók és országok friss adataival, hogy megszülethessen a pályázati cél, az uniós szélessáv portál.

Bóna Ákos, az Alapítvány kuratóriumi elnökének szavaival: „A Szélessáv Alapítvány többek között az európai szintű szélessávú kereső ötletével, illetve adatbázis fejlesztéssel járul hozzá a többmillió eurós projekthez. A szervezet egyébként már működtet egy ilyen jellegű keresőt, amely Magyarországon képes utcaszinten megmondani, hogy milyen jellegű gyors világhálós szolgáltatások érhetők el az adott területen. Emellett az alapítvány közreműködésével létrejött egy nemzetközi konzorcium is, amelynek erőforrásait felhasználva a portál minél több tagország nyelvére való lefordítására készülnek.”

A több millió eurós projekt két éves időtartamú, 2010-re ugyanis integrálni kell a portált az Európai Bizottság i2010 nevű, szintén az információs társadalmat formáló programjába.
Hírarchívum | Visszalépés az előző oldalra

Weboldal és Webáruház referenciák

Kérdése van? Kérjen ingyenes visszahívást!

Amennyiben érdeklődik valamely szolgáltatásunk iránt és megadja nevét, illetve telefonszámát, úgy munkatársunk munkaidőben 25 percen belül visszahívja Önt.

Irq Hosting kft.

Ügyfélszolgálat

Telefon: 06-96/333-777 • 06-1/233-7777 • 06-20/477-7777
Fax: 06-96/333-888

Partnerek: névjegykártya, webtárhely, reklámajándék, levendula, honlapkészítés

Webmail Top