170 Mbps az elektromos hálózaton keresztül

2005.10.06. | forrás: terminal.hu
Áttörés vagy csak újabb kísérlet? A Matsushita Electronics új fejlesztése.

Az áramvezetékek minden felhasználó otthonában és vállalat telephelyén elérhetőek - hiszen energia nélkül se termelés, se szolgáltatás nincs. Ezt a tényt felismerve már számos vállalat próbálkozott azzal, hogy az elektromos eszközök táplálására felhasznált hálózatot jeltovábbításra is alkalmazza. Habár több fejlesztés is napvilágot látott már, eddig többnyire a jelentős sebességbeli kompromisszumokat igénylő megoldásokkal találkozhatott a hétköznapi ember - már ha egyáltalán találkozott.

Jellemzően 10 Mbps-os vagy annál alacsonyabb sebességeket értek el eddig a témában érdekelt vállalatok; fejlesztéseik hatékonyságában ráadásul szigorú korlátozást jelentett az adott kábel hossza. A fő problémát ugyanis az okozza, hogy a jel eldisszipál a kábeleken keresztül - ez a jelenség a kiindulási ponttól durván 150 méteres távolságban válik olyan mértékűvé, hogy már ellehetetleníti a kommunikációt. Ezzel pedig maximum csak lokális hálózatot lehet létrehozni, a WAN-ra csatlakozás nem működik.

A Matsushita azonban korszakalkotó technológiát kezdett emlegetni. A távol-keleti vállalat mérnökei ugyanis arról számolhattak be a minap, hogy - az ő szavaikkal élve - áttörést értek el az elektromos hálózaton való adatkommunikáció terén. Egy újonnan fejlesztett chip segítségével ugyanis hétköznapi hálózati csatlakozók révén számítógépeket tudtak adatkommunikációba kapcsolni. Az - egy japán kereskedelmi kiállítás keretei között bemutatott - technológia másodpercenként 170 megabit információ átvitelére volt képes.

Mindezek türkében nem meglepő, hogy a vállalat máris grandiózus terveket dédelget: a Matsushita szerint ez a technológia, valamint az ő chipjük lesz a megoldás a háztartásban használatos elektromos eszközök, a tévé, a mikrohullámú sütő, a hűtőszekrény, a mosógép stb., Internetre való csatlakoztatására. Már kereskedelmi forgalomban is kapható néhány ezek közül: a Matsushita például olyan tévékészülékeket és hűtőket is árul, amelyek az általa kifejlesztett lapkával vannak ellátva.
Hírarchívum | Visszalépés az előző oldalra

Weboldal és Webáruház referenciák

Kérdése van? Kérjen ingyenes visszahívást!

Amennyiben érdeklődik valamely szolgáltatásunk iránt és megadja nevét, illetve telefonszámát, úgy munkatársunk munkaidőben 25 percen belül visszahívja Önt.

Irq Hosting kft.

Ügyfélszolgálat

Telefon: 06-96/333-777 • 06-1/233-7777 • 06-20/477-7777
Fax: 06-96/333-888

Partnerek: névjegykártya, webtárhely, reklámajándék, levendula, honlapkészítés

Webmail Top