A Skype zavarja az FBI-t

2005.08.12. | forrás: index.hu
Az USA-ban állami támogatással zajló kutatási projektben vizsgálják annak a lehetődését, hogyan lehetne lehallgatni az interneten keresztül bonyolított telefonhívásokat. A kutatás egyik lényeges eleme, hogyan lehetne átverni az anonimizáló szervereket.


Az FBI fokozottan aggódik az internetes telefonálást lehetővé tevő Skype szoftver miatt. A programmal a felhasználók a vezetékes hálózatot megkerülve az interneten át beszélgethetnek.

Míg a Voice over IP (VoIP) a hétköznapi felhasználó számára lényegesen olcsóbb, sőt akár ingyenes alternatívát kínál a hagyományos telefonhoz képest, az amerikai szövetségi bűnügyi hivatal (FBI) szerint kiváló búvóhely bűnözőknek, terroristáknak és kémeknek, írta a Der Spiegel.

Így a szövetségi távközlési felügyelet (FCC) úgy határozott, hogy néhány VoIP-szolgáltatónak lehallgathatóvá kell tennie a szolgáltatást igénybe vevő felhasználókat.


Jön a Húsevő utóda

Eközben a National Science Foundation (NSF) kutatási alapítvány olyan projektet támogat, amely a VoIP-lehallgatást még hatékonyabbá teheti. A remények szerint olyan eredményeket érnek el, hogy a nyomozóknak nem kell többet tartaniuk az internetes azonosítást megakadályozó anonimizáló eszközöktől.

A magánszféra védelmezőinek szemében ez nyílt támadás. A rendőrség szemében viszont ez is csak hasznos segítség a nyomozásokhoz, jelentette ki a CNet-nek Xinyuan Wang, a Virginia állambeli George Mason egyetem kutatója.

Elmondása szerint az eljárást már sikeresen tesztelték a Skype-pal. Most Wang és kollégái az FBI hírhedt szaglászó szoftvere, a Húsevő (Carnivore) megfelelő utódának kifejlesztésén dolgoznak.


Segített eddig a proxy

Mostanáig két Skype felhasználó elleplezhette a közöttük kiépült kapcsolatot, ha anonimizáló proxyn, például a Proxify.us, FindNot.com vagy az Anonymizer.com rendszerét használták.

Ezeken keresztül ugyanis láthatatlanná tehető a felhasználók IP-címe. Hagyományos módszerekkel az FBI csak azt láthatja, hogy valaki anonimizáló proxival áll kapcsolatban. Minél többen használnak egy szervert, annál nehezebb a partnereket egymáshoz rendelni.


Belenyúlnak az időbe

Xinyuan Wang és munkatársai olyan egyedi, nem felfedezhető azonosítót ötlöttek ki, amellyel felcímkézhetők a Skype-adatcsomagjai, mielőtt elérnék a világhálót. A feladót célállomáshoz vezető út bármely pontján azonosítani lehet. Wang ezzel kapcsolatban egyenesen digitális "vízjelről" beszél.

A kutató elmondása szerint a rendszer az adatcsomagok közti időközök apró módosításával vési be a jelet. A jelölés igen kifinomult, viszont a működéséhez valószínűleg szükséges a mindenkori felhasználó programjának módosítása is, véli a Der Spiegel cikkírója.
Hírarchívum | Visszalépés az előző oldalra

Weboldal és Webáruház referenciák

Kérdése van? Kérjen ingyenes visszahívást!

Amennyiben érdeklődik valamely szolgáltatásunk iránt és megadja nevét, illetve telefonszámát, úgy munkatársunk munkaidőben 25 percen belül visszahívja Önt.

Irq Hosting kft.

Ügyfélszolgálat

Telefon: 06-96/333-777 • 06-1/233-7777 • 06-20/477-7777
Fax: 06-96/333-888

Partnerek: névjegykártya, webtárhely, reklámajándék, levendula, honlapkészítés

Webmail Top