540 megabit másodpercenként, vezeték nélkül

2005.08.04. | forrás: terminal.hu
A következő generációs Wi-Fi leírását az eddig egymással szembenálló felek végül közös megegyezés alapján adják be az IEEE-nek.A TGn Sync és a WWiSE "összegyúrták" elképzeléseiket a következő generációs Wi-Firől, és a leendő standard vázlatát már e közös erőfeszítés eredményeként küldhetik el az IEEE részére szeptemberben. A végleges előterjesztésre előreláthatólag novemberben kerül majd sor.

Azért megnyugtató a megegyezés, mert a TGn Sync és a WWiSE mögé csoportosult cégek már majdnem egy éve igyekezett a másik társulás fölé kerekedni. A kérdés az volt, hogy ki hozhatja létre a 802.11n végső specifikációt - azaz az új standardot, amely a Wi-Fi adatátviteli sebességét várhatóan 540 Mbps-ra növeli. A WWiSE mögött a következő cégek találhatók: Texas Instruments, Broadcom, Conexant, STMicro, Airgo and Bermai, valamint a Motorola, amely kezdetben saját szabványon dolgozott. Érdekesség, hogy a Nokia is ebbe a csapatba állt be, annak ellenére, hogy kezdetben a TGn Sync-et támogatta. Ez utóbbi mellé is neves vállalatok tömörültek: Intel, Atheros, Agere, Infineon, Cisco, Qualcomm, Nortel, Mitsubishi, Sony, Panasonic, Philips, Samsung, Sanyo, Toshiba.

A két szembenálló fél egyébként többször bepróbálkozott már az IEEE-nél, és habár a TGn Sync több szavazáson is megszerezte a voksok nagyobb részét, egyszer sem tudták egyöntetűen győztesnek kikiáltani - ehhez a WWiSE támogatottsága minden alkalommal túl nagynak bizonyult. Végül a két társulás rájött, hogy a rivalizálás helyett inkább együttműködésre van szükség - amit az is elősegített, hogy a két szabványtervezet között relatíve kicsi volt a különbség.

Mindkét specifikáció az úgynevezett MIMO (Multiple Input, Multiple Output) technikára alapult, illetve alkalmazta az OFDM-et (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) is. Ezen megoldások révén az adatátvitel jelentősen megnövelhető, köszönhetően a többantennás kivitelnek. 20 és 40 MHz-es frekvenciasáv-szélességet használt mindkét elgondolás, illetve mindkét csoport úgy fejlesztette saját standardját, hogy azok visszafelé kompatibilisek maradtak napjaink Wi-Fi megoldásaival. Az eltérés csupán a jelformálás tekintetében mutatkozott a két (korábbi) változat között.
Hírarchívum | Visszalépés az előző oldalra

Weboldal és Webáruház referenciák

Kérdése van? Kérjen ingyenes visszahívást!

Amennyiben érdeklődik valamely szolgáltatásunk iránt és megadja nevét, illetve telefonszámát, úgy munkatársunk munkaidőben 25 percen belül visszahívja Önt.

Irq Hosting kft.

Ügyfélszolgálat

Telefon: 06-96/333-777 • 06-1/233-7777 • 06-20/477-7777
Fax: 06-96/333-888

Partnerek: névjegykártya, webtárhely, reklámajándék, levendula, honlapkészítés

Webmail Top