Gyorsabban ítélkezünk, mint gondolnánk

2006.01.18. | forrás: terminal.hu
Mindössze egy szempillantás alatt eldöntjük, vajon a megnyitott weboldal kinézete megfelelő számunkra.

Kanadai kutatók nemrég kiadott tanulmánya szerint az emberek a másodperc tört része, mindössze huszada alatt döntést hoznak, hogy a meglátogatott website kinézete megfelel-e az ízlésviláguknak. Ez azt jelenti, hogy egy pislogásnál is kevesebb idő alatt ítélkezünk, ami aztán jelentősen befolyásolja a website-on eltöltött további idő mennyiségét és az ott szerzett élményekre is befolyással van az első pillanatban kialakult kép.

Gitte Lindgaard, a tanulmány készítője szerint a felismerés sokat segíthet a webdesignereknek: az egy-egy weboldal kinézetéért felelős fejlesztőknek nem ajánlatos vizuálisan túlságosan offenzív ingerekkel „indítani”. „Ha az első benyomás negatív, a felhasználó valószínűleg hamar más vizekre evez.” - mondta Lindgaard.

A tanulmány állításait alátámasztó kísérletsorozatban a kutatók felfedezték, hogy az ember „rögtönítélő” képessége nem véletlenszerű eredményeket ad. A felmérésben részt vevők számára minden website-ot kétszer villantottak fel, és többnyire ugyanazt a minősítést adták a kísérleti alanyok. Ráadásul nagyon hasonlóan ítélkeztek a kontroll csoporthoz képest - ez utóbbi társaság tagjai tovább nézhették az egyes oldalakat.

Lindgaard felhívta arra a figyelmet, hogy az eredmények nem mutatják ki, miként lehet a felhasználókban pozitív reakciókat kiváltani. Ebben az is szerepet játszik, hogy az emberek különböznek egymástól, a személyes ízlésvilág mindig kiszámíthatatlansági tényezőként jelenik meg, ecsetelte a kutató.
Hírarchívum | Visszalépés az előző oldalra

Weboldal és Webáruház referenciák

Kérdése van? Kérjen ingyenes visszahívást!

Amennyiben érdeklődik valamely szolgáltatásunk iránt és megadja nevét, illetve telefonszámát, úgy munkatársunk munkaidőben 25 percen belül visszahívja Önt.

Irq Hosting kft.

Ügyfélszolgálat

Telefon: 06-96/333-777 • 06-1/233-7777 • 06-20/477-7777
Fax: 06-96/333-888

Partnerek: névjegykártya, webtárhely, reklámajándék, levendula, honlapkészítés

Webmail Top