ONLINE Marketing
MOBIL weboldalkészítés


ADSL internet,telefon nélküli ADSL internet,modemes internet,elérés,Győr Honlap elhelyezés,webtárhely,webhosting,statikus webtárhely,dinamikus webtárhely,php,postgresql,mysql,.hu domain név regisztráció,.eu domain név regisztráció,ékezetes domain név regisztráció Honlap tervezés,weboldal tervezés,honlap készítés,webdesign
www.IRQ.hu

Skype: eljött az ideje az videotelefonálásnak

2005.07.21. | forrás: terminal.hu
Ne csak halljuk, lássuk is a másikat.


Másfél hónapja már beszámoltunk egy érdekes kezdeményezésről: az ingyenes internetes telefonhívásokat lehetővé tevő Skype ugyanis képessé vált videokonferenciák tartására. Igaz, erre egy külső cég által létrehozott plugin telepítésével nyílt lehetőség. Az üzenőkliens fejlesztői azonban igen hamar felismerték a piaci igényt, és úgy döntöttek, hogy a videotelefonálást megvalósítják natív módon is a Skype-ban. Niklas Zennström úgy nyilatkozott a napokban, hogy a VoIP révén "megbabonázott" internetezők tízmillióit a videotelefonálás lehetőségével élők milliárdjai követik majd.

A Stanford Egyetemen tartott AlwaysOn konferencia keretei között a Skype-ot fejlesztő vállalat vezérigazgatója bemutatta a szoftver azon bétaváltozatát, amely már képes volt videokommunikációra. Zennström demonstrációja során kiderült, hogy ők is egy pluginszerű megoldást képzeltek el, amely a Skype alapját jelentő telekommunikációs technológiára épül rá. A cégen belüli tesztelések már zajlanak, árulta el a VoIP forradalmat kiváltó, skandináv származású férfi, azt azonban nem árulta el, hogy maga a termék mikor lesz kiadásra érett.

Érdekesség, hogy Zennström beismerte, a Skype szoftver felhasznál valamennyit a számítógép és az Internet-hozzáférés sávszélességéből arra, hogy a felcsatlakozott számítógépekből úgynevezett szupercsoportokat (avagy node-okat) hozzon létre - anélkül, hogy erre külön engedélyt kérne a felhasználótól. Az igazgató szerint erre azért van szükség, hogy a szoftver könnyebben megtalálhasson egy másik Skype felhasználót az Interneten. Az ugyanis bizonyára sokak számára ismert már, hogy az alkalmazás peer to peer módon működik, tehát nincs szükség központi szerverekre a kommunikációhoz (ezért is nem következhetnek be olyan szolgáltatás-kimaradások, mint amilyet a Microsoft Messenger felhasználói tapasztalhatnak néha).

Az egyelőre nyitott kérdés, hogy milyen üzleti konstrukcióban teszi elérhetővé mindezt a Skype. Ismeretes, hogy a PC-ről PC-re irányuló telefonálások teljesen ingyenesek, a vállalat a prémiumszolgáltatások (SkypeOut, SkypeIn) révén tartja fenn magát. E két lehetőség révén ugyanis Internetről is lehet vezetékes (vagy mobil) telefonhálózatba hívásokat kezdeményezni, illetve onnan hívást fogadni. A szekér ráadásul jól mehet: habár a Skype-ot fejlesztő vállalat nem tette közzé, hogy az elmúlt egy évben mekkora bevételre tett szert, de elemzők szerint ez akár a 10 millió dolláros nagyságrendet is megütheti már.


Videotelefonálás - jelen és közeljövő

Mit kell tudni a videotelefonálás jelenlegi helyzetéről? Nos, az USA-ban is még csak a szárnyait bontogatja a technológia, alig egy-két cég kínál ilyen lehetőséget ügyfeleinek. A hálózati eszközöket gyártó Cisco, Avaya és a többiek is azon dolgoznak, hogy a technológiát lehetővé tevő eszközök árait mérsékeljék, és ezzel az átlagfelhasználó számára is elérhetővé tegyék. A több mint 132 milliószor letöltött Skype - amelynek a párhuzamosan online található felhasználói bázisa mára már szinte sosem csökken 3 millió alá - piacra lépése nagy lendületet adhat a szegmensnek.

Annak a szegmensnek, amelynek első komolyabb felhasználója minden bizonnyal az üzleti világ lesz. A videotelefonálás ugyanis az utazási költségek drasztikus csökkentését teszi lehetővé, és ezt a lehetőséget minden bizonnyal igyekeznek is majd megragadni a vállalatok.
Hírarchívum | Visszalépés az előző oldalra
 
IRQ Hosting Kft.
Székhely: 1015 Budapest, Donáti u. 38/A. Fszt. • Cégjegyzékszám: Cg.01-09-964304 • Adószám: 23408416-2-42
Ügyfélszolgálati iroda: 9022 Győr, Batthyány tér 7. • Telefon: 06-96/333-777 • 06-1/233-7777 • 06-20/477-7777