Skype: eljött az ideje az videotelefonálásnak

2005.07.21. | forrás: terminal.hu
Ne csak halljuk, lássuk is a másikat.


Másfél hónapja már beszámoltunk egy érdekes kezdeményezésről: az ingyenes internetes telefonhívásokat lehetővé tevő Skype ugyanis képessé vált videokonferenciák tartására. Igaz, erre egy külső cég által létrehozott plugin telepítésével nyílt lehetőség. Az üzenőkliens fejlesztői azonban igen hamar felismerték a piaci igényt, és úgy döntöttek, hogy a videotelefonálást megvalósítják natív módon is a Skype-ban. Niklas Zennström úgy nyilatkozott a napokban, hogy a VoIP révén "megbabonázott" internetezők tízmillióit a videotelefonálás lehetőségével élők milliárdjai követik majd.

A Stanford Egyetemen tartott AlwaysOn konferencia keretei között a Skype-ot fejlesztő vállalat vezérigazgatója bemutatta a szoftver azon bétaváltozatát, amely már képes volt videokommunikációra. Zennström demonstrációja során kiderült, hogy ők is egy pluginszerű megoldást képzeltek el, amely a Skype alapját jelentő telekommunikációs technológiára épül rá. A cégen belüli tesztelések már zajlanak, árulta el a VoIP forradalmat kiváltó, skandináv származású férfi, azt azonban nem árulta el, hogy maga a termék mikor lesz kiadásra érett.

Érdekesség, hogy Zennström beismerte, a Skype szoftver felhasznál valamennyit a számítógép és az Internet-hozzáférés sávszélességéből arra, hogy a felcsatlakozott számítógépekből úgynevezett szupercsoportokat (avagy node-okat) hozzon létre - anélkül, hogy erre külön engedélyt kérne a felhasználótól. Az igazgató szerint erre azért van szükség, hogy a szoftver könnyebben megtalálhasson egy másik Skype felhasználót az Interneten. Az ugyanis bizonyára sokak számára ismert már, hogy az alkalmazás peer to peer módon működik, tehát nincs szükség központi szerverekre a kommunikációhoz (ezért is nem következhetnek be olyan szolgáltatás-kimaradások, mint amilyet a Microsoft Messenger felhasználói tapasztalhatnak néha).

Az egyelőre nyitott kérdés, hogy milyen üzleti konstrukcióban teszi elérhetővé mindezt a Skype. Ismeretes, hogy a PC-ről PC-re irányuló telefonálások teljesen ingyenesek, a vállalat a prémiumszolgáltatások (SkypeOut, SkypeIn) révén tartja fenn magát. E két lehetőség révén ugyanis Internetről is lehet vezetékes (vagy mobil) telefonhálózatba hívásokat kezdeményezni, illetve onnan hívást fogadni. A szekér ráadásul jól mehet: habár a Skype-ot fejlesztő vállalat nem tette közzé, hogy az elmúlt egy évben mekkora bevételre tett szert, de elemzők szerint ez akár a 10 millió dolláros nagyságrendet is megütheti már.


Videotelefonálás - jelen és közeljövő

Mit kell tudni a videotelefonálás jelenlegi helyzetéről? Nos, az USA-ban is még csak a szárnyait bontogatja a technológia, alig egy-két cég kínál ilyen lehetőséget ügyfeleinek. A hálózati eszközöket gyártó Cisco, Avaya és a többiek is azon dolgoznak, hogy a technológiát lehetővé tevő eszközök árait mérsékeljék, és ezzel az átlagfelhasználó számára is elérhetővé tegyék. A több mint 132 milliószor letöltött Skype - amelynek a párhuzamosan online található felhasználói bázisa mára már szinte sosem csökken 3 millió alá - piacra lépése nagy lendületet adhat a szegmensnek.

Annak a szegmensnek, amelynek első komolyabb felhasználója minden bizonnyal az üzleti világ lesz. A videotelefonálás ugyanis az utazási költségek drasztikus csökkentését teszi lehetővé, és ezt a lehetőséget minden bizonnyal igyekeznek is majd megragadni a vállalatok.
Hírarchívum | Visszalépés az előző oldalra

Weboldal és Webáruház referenciák

Kérdése van? Kérjen ingyenes visszahívást!

Amennyiben érdeklődik valamely szolgáltatásunk iránt és megadja nevét, illetve telefonszámát, úgy munkatársunk munkaidőben 25 percen belül visszahívja Önt.

Irq Hosting kft.

Ügyfélszolgálat

Telefon: 06-96/333-777 • 06-1/233-7777 • 06-20/477-7777
Fax: 06-96/333-888

Partnerek: névjegykártya, webtárhely, reklámajándék, levendula, honlapkészítés

Webmail Top