IT-biztonság: jó tanácsok magánfelhasználóknak

2006.03.14. | forrás: terminal.hu
A Symantec jó tanácsai a minap megjelent Internet Security Threat Report IX kapcsán.

1. A rosszindulatú programokkal és más veszélyekkel szemben elérhető legnagyobb mértékű védelem érdekében használjunk olyan internetvédelmi megoldást, amely a víruselhárítást, a tűzfalat, a behatolásérzékelést és a sérülékenységkezelést egyesítve tartalmazza!
2. Gondoskodjunk arról, hogy a védelmi javítások napra készek legyenek és minden sebezhető alkalmazásra időben telepítésre kerüljenek!
3. Ügyeljünk arra, hogy a jelszavak betűk és számok keverékéből álljanak! Ne használjunk szótári szavakat! Gyakran cseréljük a jelszavakat!
4. Soha ne nézzünk meg, nyissunk meg vagy indítsunk el semmilyen e-mailcsatolmányt, kivéve, ha azt vártuk valahonnan, és tudjuk, hogy mire szolgál!
5. Rendszeresen frissítsük a vírusirtó azonosítóit! A legfrissebb vírusazonosítók feltelepítésével megvédhetjük a számítógépünket a legújabb, „vadon tenyésző” vírusok ellen.
6. A Symantec Security Check (www.symantec.com/securitycheck) segítségével ellenőrizzük rendszeresen, hogy PC-nk vagy Macintosh-unk sebezhető-e!
7. Minden számítógépezőnek tudnia kell, hogyan lehet felismerni a számítógépes beugratásokat és az adathalászatot! A beugratások többnyire egy hamis figyelmeztető e-mail formájában, “küldd tovább minden ismerősödnek” felszólítás kíséretében terjednek és becsapós szakmai zsargonnal próbálják ijesztgetni és félrevezetni a felhasználókat. Az adathalászó csalások jóval rafináltabbak. Az e-mailben gyakran érkező, adathalászó átverés látszólag egy valódi szervezettől származik, és arra akarja rávenni a felhasználót, hogy bankkártyaszámát vagy más, titkos információját adja meg egy olyan webhelyen, ami a valódi szervezetéhez hasonlít. Ajánlatos elgondolkodni azon, ki is az információ feladója, és meggyőződni arról, hogy megbízható-e a forrás. A legjobb, ha egyszerűen töröljük az ilyen e-mail-eket.
8. A számítógépes bűnözés megfékezését azzal segíthetik a magánfelhasználók, hogy kinyomozzák és jelentik a behatolókat. A Symantec Security Check által nyújtott nyomozó szolgáltatás segítségével a felhasználó gyorsan azonosíthatja a feltételezett támadó helyét és továbbíthatja ezt az információt a támadó internetszolgáltatójához vagy a helyi rendőrséghez.
9. Legyünk tisztában a reklám- és kémszoftverek közötti különbséggel! A reklámszoftvereket gyakran használják jogba nem ütköző módon, rendszerint jóindulatú céllal marketing adatgyűjtésre. A kémszoftvereket viszont bűnös szándékkal, például a személyazonosság ellopására használják.
10. A kém- és a reklámszoftverek a fájlmegosztó programokkal, az ingyenes letöltésekkel, a szabadszoftverekkel vagy az ingyen kipróbálható szoftverekkel (shareware), illetve az e-mailekben levő linkekre kattintással, vagy a közvetlenüzenet-rendszerek felhasználói programjaival egyaránt önműködően fel tudnak települni a számítógépre. Ezért a felhasználóknak tájékozottnak kell lenniük, és meg kell válogatniuk, mit telepítenek fel a számítógépükre.
11. Nem szabad csak úgy, egyszerűen rákattintani a végfelhasználói licencszerződésnél (EULA) az „Elfogadom” gombra! Némely kém- és reklámszoftver a licencszerződés elfogadását követően, vagy az elfogadás következményeként telepítődhet. Alaposan végig kell olvasni a licencszerződést, hogy mit ír a titkosságról! A szerződésben világosan benne kell lennie, hogy mit tesz a termék, és lehetőséget kell biztosítania az eltávolításra.
12. Óvakodjunk az olyan programoktól, amelyek reklámokat dobnak fel a kezelőfelületre. Sok kémszoftver azt figyeli, hogy miként reagálunk az ilyen reklámokra, és jelenlétük veszélyt jelent. Ha a program kezelőfelületén reklámok láthatók, akkor lehetséges, hogy kémszoftverrel állunk szemben.
Hírarchívum | Visszalépés az előző oldalra

Weboldal és Webáruház referenciák

Kérdése van? Kérjen ingyenes visszahívást!

Amennyiben érdeklődik valamely szolgáltatásunk iránt és megadja nevét, illetve telefonszámát, úgy munkatársunk munkaidőben 25 percen belül visszahívja Önt.

Irq Hosting kft.

Ügyfélszolgálat

Telefon: 06-96/333-777 • 06-1/233-7777 • 06-20/477-7777
Fax: 06-96/333-888

Partnerek: névjegykártya, webtárhely, reklámajándék, levendula, honlapkészítés

Webmail Top