„Hé, lopják a netem!”

2006.03.06. | forrás: terminal.hu
Ha az Internet-kapcsolat adatátviteli sebessége drasztikusan leesik, nem biztos, hogy vírus van a háttérben - lehet, hogy valaki észrevétlenül „csapolja meg” a vonalat.

Az élet vezetékek nélkül sokkal egyszerűbbé válik, nem véletlen, hogy a wireless Internet- és hálózati csatlakozások egyre jobban terjednek. A gazdaságilag fejlett régiókban egész városokat sző át a vezetékmentes hálózati hozzáférések „buborékjai”, és sokan ezt használják ki. A The New York Times nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy a nem eléggé körültekintő internetezők számára a broadband hirtelen narrowbandé válhat, a sok „élősködő” szomszéd, környéken élő vagy dolgozó ember miatt.

Mindez akár odáig is fajulhat, hogy akár szinte teljesen használhatatlanná válik a vezetékmentes csatlakozás, akkora mértékben leterhelik az ingyen Internet-hozzáférésre vadászók. Angolul ezt hívják „piggybacking”-nek: azt a jelenséget hívják így, ha olyanok férnek hozzá a hálózathoz, a hálózati adatforgalomhoz, akiknek erre egyébként nem adott közvetlenül jogosultságot az adott rendszer tulajdonosa. Mindez persze csak akkor következhet be, ha a hálózatot nem védik kellően - így tehát a kívülről becsatlakozók úgy is gondolhatják, hogy ennek hiányában jogosan terhelhetik a hozzáférést. Sokan úgy vélik, ez nem is lopás, hiszen semmit nem vesznek el, csak a nem korlátozott szolgáltatást használják ki. Volt, aki ezt ahhoz hasonlította, mintha valakinek a válla fölött elolvasná az illető újságát.

Márpedig a védelem fontos, hiszen a vezetékmentes burok, azaz az a terület, amíg a hálózati csatlakozás „elér”, ideális körülmények között akár több tucat méter is lehet, azaz bőven kinyúlhat az utcára - de egy többlakásos házban már akár a szomszéddal is meggyűlhet az internetező baja emiatt. Sokan élnek például a nagyobb hotelek ingyenes internetezési lehetőségével - egyszerűen csak rácsatlakoznak a szálloda wireless hálózatára, és máris szabadon szörfölhetnek vagy olvashatják e-mailjeiket.

Gyakran azok is kihasználják a lehetőséget, akik maguk nem engednek be idegeneket a saját rendszerükbe. A new yorki Mike Wolf például otthonából kitiltotta az „élősködőket”, de amikor nyaralni ment Washingtonba és rájött, hogy e-mailt kell küldenie a főnökének, különösebb lelkiismeret-furdalás nélkül alkalmazta a piggybacking technikát. „Azt mondtam, rendben, irány a part, és tekerjük le a [kocsi] ablakait. Ráakadtunk egy jelre, és kiderült, a wireless hálózat tulajdonosa nem volt elég óvatos. Mindössze öt percet vett igénybe az egész.”

Védekezni kell(ene)
Csak az Egyesült Államokban 16,2 millió háztartás csatlakozik az év végéig szélessávon, vezeték nélkül az Internetre (2003-ban ez az érték „mindössze” 3,9 millió volt). Ez elég nagy szám, tekintve, hogy az USA-ban durván 44 millió háztartás használ broadband kapcsolatot. Egy 2004 áprilisában végzett Los Angeles-i felmérés szerint, melynek során 4500 wireless rendszert vizsgáltak meg, kiderült, hogy ezeknek csak mintegy 30 százaléka zárt a külső internetezőktől.

David Cole, a Symantec Security Response csapatának termékmenedzsere szerint a felhasználóknak meg kellene érteniük, hogy a nyitott vezetékmentes hálózatok komoly veszélyt is jelenthetnek. A piggybacking ugyanis könnyen wardrivinggé válhat - ez utóbbi technika esetén már nemcsak felhasználják a vezetékmentes csatlakozást egy kis internetezésre, hanem megpróbálnak hozzáférni az adott hálózaton „lógó” többi számítógép adataihoz is.
Hírarchívum | Visszalépés az előző oldalra

Weboldal és Webáruház referenciák

Kérdése van? Kérjen ingyenes visszahívást!

Amennyiben érdeklődik valamely szolgáltatásunk iránt és megadja nevét, illetve telefonszámát, úgy munkatársunk munkaidőben 25 percen belül visszahívja Önt.

Irq Hosting kft.

Ügyfélszolgálat

Telefon: 06-96/333-777 • 06-1/233-7777 • 06-20/477-7777
Fax: 06-96/333-888

Partnerek: névjegykártya, webtárhely, reklámajándék, levendula, honlapkészítés

Webmail Top