2015-től ingyen telefonálunk

2005.05.25. | forrás: index.hu
Tíz év múlva már nem kell fizetnünk a beszélgetésekért, és emailben is értesíthetjük a mentőket, mondta a Skype vezérigazgatója, Niklas Zennström, a VON Europe 2005 konferencián. A cég internetes telefonálást lehetővé tevő szoftverét eddig 114 millióan töltötték le.

Mivel a Skype-hoz hasonló VoIP-alkalmazások felhasználóinak nem kell új eszközöket vásárolniuk, és a netes hívásoknak nincs költségük, a jövőben a telefonhívásokért nem lehet majd pénzt kérni, mondta Zennström a Voice on the Net Europe idei konferenciáján. "Tíz év múlva a telkók bevételei az internet-hozzáférések értékesítéséből származnak majd, nem pedig a percdíjakból" - vélte a vezérigazgató.

A telekommunikációs cégek kénytelenek lesznek szélessávú vonalakra lecserélni a telefonvonalakat, viszont nem fognak csődbe menni: "Továbbra is versenyképesek maradnak, mert övék az infrastruktúra". Zennström a British Telekomot és a skandináv és balti államokban működő TeliaSonerát említette, mint két olyan európai céget, melyek az online telefonos szolgáltatásokra való teljes átállást tervezik, írta a Silicon.com.

Változó iparág

James Enck, a Daiwa Securities elemzője egyetértett azzal, hogy a telekommunkikációs cégek végre szembenéznek az IP-telefónia által jelentett fenyegetéssel. Míg két évvel ezelőtt a telkók egyáltalán nem vettek tudomást az internetes telefonálás jelentőségéről, most "kapkodás és válsághangulat" jellemzi a piacot, mondta Enck.

A konferencián Zennström elismerte, hogy a VoIP-szolgáltatóknak módot kell találniuk arra, hogy a segélyhívó számokat is hívhassák a felhasználók, illetve ki kell dolgozni annak részleteit is, hogy tartózkodási helyüket földrajzilag be lehessen határolni.

Ugyanakkor szerinte a mentők, a rendőrség és a hozzájuk hasonló szervezetek nem engedhetik meg maguknak, hogy továbbra is kizárólag telefonon legyenek elérhetők. A Skype ezekkel a szervezetekkel együtt olyan megoldáson dolgozik, mely az sms- és emailüzeneteket is képes fogadni, és a küldők tartózkodási helyét is képes meghatározni.

Google-recept alapján

A Skype naponta 150 ezer új felhasználót vonz, és SkypeOut szolgáltatásának, mellyel valódi telefonszámokat lehet felhívni, 1,4 millió előfizetője van. Egyesek szerint a cég még mindig nem talált működő üzleti modellt, Zennström viszont úgy véli, a Skype szilárd pénzügyi alapokon áll.

Szerinte a cégnek nem szükséges magasabb árat kérnie szolgáltatásaiért, mert költségeik rendkívül alacsonyak. Amikor az egy felhasználóra jutó bevételt kalkulálják, nem a Vodafone-hoz vagy a British Telekomhoz igazodnak, hanem a Google-hoz és a Yahoo-hoz. "A filléres ügyletek a mieink: alacsony díjak, viszont sok felhasználó" - mondta Zennström.

A cég vezetője azt is elmondta, hordozható gépekhez is fejlesztenek Skype-ot, így a mobil Linux, Symbian operációs rendszerek és a Windows Mobile felhasználói is ingyen telefonálhatnak.
Hírarchívum | Visszalépés az előző oldalra

Weboldal és Webáruház referenciák

Kérdése van? Kérjen ingyenes visszahívást!

Amennyiben érdeklődik valamely szolgáltatásunk iránt és megadja nevét, illetve telefonszámát, úgy munkatársunk munkaidőben 25 percen belül visszahívja Önt.

Irq Hosting kft.

Ügyfélszolgálat

Telefon: 06-96/333-777 • 06-1/233-7777 • 06-20/477-7777
Fax: 06-96/333-888

Partnerek: névjegykártya, webtárhely, reklámajándék, levendula, honlapkészítés

Webmail Top