Vezeték nélküli lehet az internetes telefon

2005.05.06. | forrás: sg.hu
Világszerte számtalan szakember dolgozik azon, hogy létrehozzák a VoIP vezeték nélküli megfelelőjét. A kutatók már nevet is adtak a még nem létező rendszernek: Voice-over-WiFi, vagyis VoWiFi.

Az internetes telefon és a vezeték nélküli technológiák egyesítése foglalkoztatja jelenleg a leginkább a távközlési szakembereket. Az internetes telefont (Voice-over-IP, VoIP) rövid időn belül óriási népszerűségre tett szert. Ez leginkább annak köszönhető, hogy egy mikrofonos fejhallgatón és egy internet-hozzáférésen kívül csak egy szoftverre van szükség és máris bárki felhívhat bárkit a világ bármely táján (lásd Skype ). A VoIP vonzereje ezenkívül abban is rejlik, hogy mindezt úgy lehet megtenni, hogy általában az internet-elérés díján kívül egy fillérbe sem kerül.

Érthető tehát, hogy már nem csak a magán felhasználók, de a cégek is egyre inkáb felismerik a VoIP-ben rejlő lehetőségeket és sokan ezt a távközlési formát tekintik a jövő egyik lehetséges meghatározó telekommunikációs rendszerének. A kutatók persze sosem ülnek a babérjaikon és mindig az újabb, a jobb kifejlesztésén fáradoznak. Nincs ez most másként a VoIP esetében sem. A vezeték nélküli internetes telefon szabványának specifikációiról jelenleg is tárgyalásokat folytatnak a szakemberek a Las Vegas-ban zajló Interop nevű hálózati szakkiállításon. A WiFi Alliance nevű szakmai szervezet is bejelentette, hogy természetesen érdekli az új szabvány is.

Ehhez azonban először el kell fogadni az új szabványok - mint például az IEEE 802.11n - specifikációit, amelyek már akár a 200 Megabit/másodperces adatátviteli sebesség elérést is lehetővé tennék és amelyeknél már működne egy intelligens sávszélesség-menedzselő rendszer is.

Az új szabványokat azonban, ha minden a tervek szerint alakul csak 2006-ban fogadnák el. A cél, hogy a VoWiFi-szabványt támogassák a különböző laptopok, mobiltelefonok és más mobil készülékek is (PDA-k stb.). A VoWiFi előnye lehet még a vezeték nélküliségből származó mobilitáson kívül, hogy az új szabvány minden eddiginél jobb beszédminőséget fog nyújtani.
Hírarchívum | Visszalépés az előző oldalra

Weboldal és Webáruház referenciák

Kérdése van? Kérjen ingyenes visszahívást!

Amennyiben érdeklődik valamely szolgáltatásunk iránt és megadja nevét, illetve telefonszámát, úgy munkatársunk munkaidőben 25 percen belül visszahívja Önt.

Irq Hosting kft.

Ügyfélszolgálat

Telefon: 06-96/333-777 • 06-1/233-7777 • 06-20/477-7777
Fax: 06-96/333-888

Partnerek: névjegykártya, webtárhely, reklámajándék, levendula, honlapkészítés

Webmail Top