Szja-bevallás: záróra

2005.05.14. | forrás: fn.hu
Az adóhatósági adómegállapítást csak kevesen kérték, az önbevallók többsége pedig ezúttal is a végsőkig kivár.

Személyi jövedelemadó bevallásának benyújtását az önbevalló adózók jelentős része az utolsó pillanatig húzza, a lustaságot úgy tűnik, csak a határidő fenyegető réme tudja legyőzni. Az idén két hónappal több idő áll rendelkezésre, hogy a sokak szerint "két diplomával talán már kitölthető", egyszerűnek semmiképp nem mondható nyomtatványt elküldjük az adóhivatalnak. Március 20-a helyett ugyanis május 20-a az új határidő, aki azonban adó-visszaigénylő pozícióba került, annak érdemes lett volna korábban elvégeznie a számításokat.

Igazán az APEH jár jól

A hatóság számára 30 nap van a visszautalásra, ami újraindul abban az esetben, ha valami hibát talál, és azt kijavíttatja (ha tovább húzza, büntetőkamat jár nekünk). A jogszabály szerint pedig az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) legkorábban március elsejétől fizethetett vissza. A szorgalmas visszaigénylők tehát akkor juthattak leghamarabb pénzükhöz, ha január legvégén postázták bevallásukat. Ezt azonban csak az internet-közelben élők tehették meg, az APEH ugyanis március 28-áig postázta a nyomtatványokat, amelyeket a honlapjáról azonban már januárban le lehetett tölteni.

Az új határidő, a nyomtatványhoz jutás későbbi időpontja, valamint az emberek lustasága az állam számára kész öröm, hiszen később kell kifizetni a visszaigényléseket, ami átmenetileg javíthatja a költségvetés helyzetét. (Mintegy 24,5 milliárd forintot utalt vissza az APEH az idén április végéig, míg tavaly a Pénzügyminisztérium adatai szerint ugyanezen időszakban 48 milliárd forintot kaptak vissza az adózók.) Április végéig a 2,3 millió önbevallóból csak 1,1 millió küldte el a bevallását, s csaknem 55 százalékuk igényelt vissza pénzt. (Az összesen mintegy 4,5 millió szja-bevallásnak körülbelül a felét a munkáltatók készítik és adják be, e kör számára ugyancsak május 20-a a határidő.)

A visszaigénylők többsége a fenti okok miatt egyrészt később jut a pénzéhez, másrészt a kedvezmények szűkítése miatt (a maradékból 2005-re újra elvettek) kevesebb kaphat, mint egy évvel korábban. A 2004-es bevallás az első, amikor a lakáscélú hitelek után már csak legfeljebb 120 ezer forintot kaphatunk vissza (korábban 240 ezer volt a maximum), ráadásul 3,4 millió forintig használhatjuk ki maradéktalanul a lehetőséget, ennél magasabb jövedelem esetén 4 millió forintig sávosan elfogy a kedvezmény. Egy család esetében azonban lehetőség van arra, hogy ha például a férj keresete a kritikus határ fölött van, a feleségé azonban annál alacsonyabb, akkor most a kevesebbet kereső igényeljen vissza. (A bevallásban egyébként külön lapon fel kell tüntetni az összes adóstárs adatát.)

Önkéntes nyűg

Bonyolítja a bevallás készítését, hogy tavaly év közben változott a Sulinetre kapható kedvezmény. Akik július elseje előtt vettek ilyen terméket, a jövedelmüktől függetlenül, akár a vételár 100 százalékát, de legfeljebb 60 ezer forintot kérhetnek vissza. A később vásárlók azonban a lakáshitelekéhez hasonlóan a fizetésük függvényében élhetnek a lehetőséggel, ráadásul csak a vételár felére, de ugyancsak legfeljebb 60 ezer forintra tarthatnak igényt. Ugyanakkor az év második felében a lehetőség már mindenki számára nyitott volt, míg az év első felében csak a diákok, azok szülei és a pedagógusok élhettek vele.

Ha minél előbb pénzhez szeretnénk jutni, a legnagyobb gondossággal kell elkészítenünk a bevallást. Számos hibát kivédhetünk, ha letöltjük az APEH honlapjáról a szükséges programot, ami még betárcsázós internet esetében is csak néhány percet vesz igénybe. Ha nem is tudjuk kinyomtatni az így elkészített bevallást, arra mindenképpen jó lehet, hogy ennek segítségével gyorsabban és pontosabban végezzünk a munkával. A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy minden igazolásunknak, bizonylatunknak meg kell lennie.

Noha sokak számára nyűg a bevallás elkészítése, az önbevallóknak csak egészen kicsi hányada bízta rá ezt a feladatot az APEH-re. Ez évtől ugyanis lehetőség van adóhatósági adómegállapításra; ha ezt választjuk, az APEH mondja meg a kifizetők által beadott adatok alapján, hogy mennyit is kell fizetnünk, vagy mennyit kapunk vissza. A februárban leváltott APEH-elnök, Király László György decemberi tájékoztatóján büszkén mutatta be ezt az új adóbevallási formát, és pesszimista becslés alapján is 500 ezerre, az optimista szerint 1 millióra tette az ezt választók számát, valójában azonban csak 9990 adózó kérte, hogy helyette az adóhivatal számoljon. Kérdés, a rendkívül alacsony szám a tájékozatlanságból vagy a bizalmatlanságból fakad-e.
Hírarchívum | Visszalépés az előző oldalra

Weboldal és Webáruház referenciák

Kérdése van? Kérjen ingyenes visszahívást!

Amennyiben érdeklődik valamely szolgáltatásunk iránt és megadja nevét, illetve telefonszámát, úgy munkatársunk munkaidőben 25 percen belül visszahívja Önt.

Irq Hosting kft.

Ügyfélszolgálat

Telefon: 06-96/333-777 • 06-1/233-7777 • 06-20/477-7777
Fax: 06-96/333-888

Partnerek: névjegykártya, webtárhely, reklámajándék, levendula, honlapkészítés

Webmail Top