Ismét támadják a választási szavazórendszereket

2006.03.24. | forrás: sg.hu
Egyre több helyen használják az elektronikus választási szavazatszámláló és feldolgozó rendszereket. Ezzel párhuzamosan egyre nő azok száma is, akik - nem minden alap nélkül - vitatják a gépek biztonságát.

A hétvégén helyhatósági választások lesznek Hessenben, a német szövetségi tartományban már gőzerővel készülnek az eseményre a szakemberek. Mindennek flottul kell menni, egyetlen porszem a gépezetben felboríthatja az időrendet. A szavazatszámlálást és -összesítést a Frankfurt am Maintól csupán néhány kilométerre található Langen városában felállított 40 számítógépes rendszer végzi majd. "Az előzetes eredménynek már négy órával a szavazóhelyiségek bezárása után meg kell lennie. Minden másodperc számít tehát és a legkisebb fennakadás is komoly késést okozhat" - tájékoztatta az újságírókat Bernhard Emrich választási hivatalvezető.

Langen ugyan csak 35 000 lakosú kisváros, azonban egy itteni üzemzavar akár két napra is megbéníthatja a rendszert. S ez akkor még csak erre az egyetlen adatfeldolgozásra vonatkozik. Vasárnap 13 hesseni választási körzetben összesen 306 számítógépes választási szavazórendszer segíti a beérkezett szavaztok feldolgozását. A gépeket a holland Nedap cég szállítja. Szintén ennek a vállalatnak a rendszereit használják a szászország-anhalti tartományi választásokon nyolc és a rheinland-pfalzi tartományi választásokon három választási körzetben is.

Azonban egyre többen támadják az elektronikus szavazatszámlálást. Köztük van a 71 éves Joachim Wiesner kölni politológusprofesszor és a fia, Ulrich Wiesner is. A két férfi beadványt készített, amelyben a 2005. szeptember 18-i szövetségi választások végeredményének eltörlését kérik, mivel szerintük az elektronikus szavazórendszerekbe leadott kétmillió voks útját nem lehet nyomon követni.

"Olyan az egész rendszer, mintha csak éves kimutatást kapnánk a bankunktól és fogalmunk sem lenne arról, hogy év közben milyen pénzmozgások voltak a folyószámlánkon. A választópolgár még abban sem lehet biztos, hogy egyáltalán szavazott-e, vagy ha szavazott, akkor az ő voksát is regisztrálta és feldolgozta-e a gép" - nyilatkozta Ulrich Wiesner.

A két férfi véleményét osztja Ulrich Karpen alkotmányjogász is, aki úgy véli, a szavazatszámlálásnak a nyilvánosság számára is jól nyomon követhetőnek kellene lennie. Legfeljebb nem 4, hanem 48 óra múlva lennének meg az eredmények. Ennyi idő azonban szerinte mindenképpen szükséges. Joachim és Ulrich Wiesner véleménye azért is elgondolkoztató, mert a két férfi a beadványban leírta azt is, hogy Írországban a kormány 2004-ben úgy döntött, a Nedap cég által szállított 7 000 számítógépes rendszert mégsem állítja üzembe. A Dublini Városi Egyetem kutatói ugyanis kimutatták, hogy elegendő csupán két perc (!) a feltelepített szoftver eltávolítására és másik, manipulált program feltelepítésére.

Ezzel szemben teljesen megbízhatónak és praktikusnak tartja a rendszereket a Nedap termékeinek németországi forgalmazását végző HSG Wahlsysteme cég ügyvezetője, Herbert Schulze Geiping. Szerinte gyakorlatilag lehetetlen hozzáférni a szavazatszámláló gépekhez és ha mégis megpróbálkozna valaki ilyesmivel, akkor azonnal kiderül a turpisság. A szkeptikusokat azonban ez nem győzi meg. Baden-Württemberg szövetségi tartományban például a mai napig tilos az elektronikus szavazatszámláló rendszerek használata.

A gépek egyben túl drágák. A Langenben elhelyezett 20 gép egyenként 5510 euróba került, ezenkívül a további 20 bérelt Nedap készülék egyenként 750 euróba kerül. Vagyis a 40 szavazatszámláló rendszerért összesen 100 000 eurót kellett fizetnie a városnak. Ez pedig, figyelembe véve a gépek könnyű kijátszhatóságát, túl nagy ár is lehet az elektronikus adatfeldolgozásért.
Hírarchívum | Visszalépés az előző oldalra

Weboldal és Webáruház referenciák

Kérdése van? Kérjen ingyenes visszahívást!

Amennyiben érdeklődik valamely szolgáltatásunk iránt és megadja nevét, illetve telefonszámát, úgy munkatársunk munkaidőben 25 percen belül visszahívja Önt.

Irq Hosting kft.

Ügyfélszolgálat

Telefon: 06-96/333-777 • 06-1/233-7777 • 06-20/477-7777
Fax: 06-96/333-888

Partnerek: névjegykártya, webtárhely, reklámajándék, levendula, honlapkészítés

Webmail Top