Átfogó számítógépes támadást akadályozott meg az FBI

2005.05.11. | forrás: hwsw.hu
[WSJ] A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) bejelentette, hogy tavaly egy átfogó, kormányzati szervek és egyetemek elleni számítógépes támadást akadályozott meg. Az ügy állítólag a Cisco hálózati eszközeiben használt szoftverek tavaly májusi ellopásával hozható kapcsolatba. A Cisco és az FBI közölték, hogy egy 16 éves svéd fiatalembert rövid időre őrizetbe vettek, az amerikai kormányzat jelenleg azt vizsgálja, milyen jogi lépéseket foganatosíthatnak a fiatal cracker ellen.
Az FBI szerint a cracker amerikai katonai létesítmények és a NASA számítógépeit törte fel. Tavaly több újsághír is beszámolt arról, hogy illetéktelenek hatoltak be az Energiaügyi Minisztérium egyik kutatóközpontjának rendszerébe, valamint több szuperszámítógépes központba. Ugyanebben az időben jelentette be a Cisco, hogy a hálózati eszközeiben használt operációs rendszer egyes részei egy orosz weboldalon tűntek fel.

Az FBI illetékese elmondta, hogy több bűnüldőző szerv összefogása segítségével megakadályozták a további betöréseket. Az azonban továbbra sem világos, hogy az amerikai kormányzati intézetek rendszeréhez illetéktelenül hozzáférők hozzájutottak-e bizalmas adatokhoz, illetve felhasználták-e azokat. Alan Pallner, a Sans Institute biztonsági cég munkatársa szerint még a "legóvatosabb szervezetekkel is megesik, hogy hálózatuk egy része védtelen marad". A szakértő arra figyelmeztet, hogy ahová egy 16 éves srác be tudott törni, oda valószínűleg a crackelést üzleti érdekből végzők is behatoltak már.

Hétfőn a Cisco bejelentette, hogy a routerekben hasznát kódok a biztonsági szabályok hiányosságai miatt kerülhettek ki a vállalattól, azonban a cég sietett leszögezni, hogy a kiszivárgott kód miatt a Cisco-eszközök nincsenek nagyobb fenyegetésnek kitéve. Egyelőre nem tudni olyan esetről, hogy a Cisco-eszközöket a kiszivárgott kódrészletek felhasználásával próbálták volna megtámadni.
Hírarchívum | Visszalépés az előző oldalra

Weboldal és Webáruház referenciák

Kérdése van? Kérjen ingyenes visszahívást!

Amennyiben érdeklődik valamely szolgáltatásunk iránt és megadja nevét, illetve telefonszámát, úgy munkatársunk munkaidőben 25 percen belül visszahívja Önt.

Irq Hosting kft.

Ügyfélszolgálat

Telefon: 06-96/333-777 • 06-1/233-7777 • 06-20/477-7777
Fax: 06-96/333-888

Partnerek: névjegykártya, webtárhely, reklámajándék, levendula, honlapkészítés

Webmail Top