Nagyszabású online támadássorozat

2005.05.13. | forrás: terminal.hu
Az FBI szerint a tavalyi Cisco forráskód ellopása egy széleskörű internetes támadássorozat nyitányául szolgált.

Pont egy éve annak, hogy egy orosz IT-biztonsággal foglalkozó cég, a SecurityLab.ru bejelentette: egy közel 800 MB-os állomány képében kikerült a Világhálóra a Cisco hálózati eszközeit kezelő operációs rendszer két változatához (Cisco IOS 12.3, 12.3t) tartozó forráskód egy része. A vállalat elismerte, hogy ellopták a cég tulajdonában levő forráskódot, s azt is, hogy nagy erőkkel kerestetik a tettest.

Habár akkor a szakértők úgy nyilatkoztak, hogy a Cisco esete nem jár nagy veszéllyel, mostanra kiderült, ez nem igaz. Egy év távlatából ugyanis már látszik, hogy ez a tett egy nagyobb volumenű támadási sorozat nyitánya volt. Az esettel foglalkozó FBI ügynökök szerint a támadónak azért volt szüksége a vállalat operációs rendszerének forrására, hogy utána az USA hadserege által működtetett egyes portálokba, a NASA és bizonyos amerikai egyetemi kutatólaboratóriumi rendszerekbe juthassanak be illegálisan.

Amint arról szintén beszámoltunk, a fenti eset után fél évvel a Scotland Yard bejelentette, hogy 2004 szeptemberének elején letartóztattak egy 20 éves, büntetlen előéletű fiatalembert, akit a Cisco-val kapcsolatos online betörés elkövetésével vádolnak. A rendőrség számítógépes bűnözéssel foglalkozó egysége Manchesterben és Derbyshire-ben, két otthonban végzett házkutatást, az 1990-ben elfogadott Computer Misuse Act törvény megsértésére utaló bizonyítékok után keresve.

Ez a szál aztán nem bizonyult helyesnek, legalábbis idén márciusban már egy 16 éves svéd tinédzsert vádoltak a kód ellopásával. A skandináv tinédzser egyébként egy felsőoktatási intézmény rendszerébe való betörés után került a hatóságok célkeresztjébe. Az FBI és a svéd rendőrség egyesített erővel kutatta fel a fiút, s beszámolójuk szerint a svéd diák egy nemzetközi, kisméretű európai hackercsapat tagja lehet.
Hírarchívum | Visszalépés az előző oldalra

Weboldal és Webáruház referenciák

Kérdése van? Kérjen ingyenes visszahívást!

Amennyiben érdeklődik valamely szolgáltatásunk iránt és megadja nevét, illetve telefonszámát, úgy munkatársunk munkaidőben 25 percen belül visszahívja Önt.

Irq Hosting kft.

Ügyfélszolgálat

Telefon: 06-96/333-777 • 06-1/233-7777 • 06-20/477-7777
Fax: 06-96/333-888

Partnerek: névjegykártya, webtárhely, reklámajándék, levendula, honlapkészítés

Webmail Top